måndag 30 december 2013

Sistaminutenpiff till nyårsdesserten

Hur i hela friden försvann december så rackarns fort?!
Inte ett pip har det varit här på bloggen under hela månaden, varken adventsbak eller julstök har visat sig, inte heller några glöggfrossor (tro mig, det har vi haft!) eller misslyckade pepparkaksdegar. Men jag kan meddela er att om man, en smula övertrött, kommer på att det ska göras en halv sats pepparkaksdeg inför morgondagens bakande och glöggkväll så är det bra att halvera ALLA ingredienser och inte glömma sirapen... 
Kakorna såg ändå lovande ut ända till de började svälla, för att nästan omedelbart punkteras och börja flyta ut till en bubblande sörja istället. Det smakade inte illa, men liknade mer en pepparkakskola än riktiga pepparkakor.

Någonting som däremot var en riktig höjdare var att göra saffransmaränger. Jag hade en öppnad påse från förra året i skafferiet och massa äggvitor i kylen, så hokus pokus blev det små saffransmaränger att ha till glass till exempel. 

Jag vet inte riktigt varför dessa guldkorn aldrig tog sig ända ut till bloggen, kanske har jag känt att internet liksom svämmat över av kakor, tryfflar, sött och salt under just december månad och helt enkelt hamnat i någon slags trotsperiod. Kanske har mörkret fått mig att inte ta några bilder på mina godsaker och därför har det inte känts lika värt att blogga om, kanske är det något helt annat.

Anyway.

Ifall ni har lite saffran över och vill piffa till nyårsefterrätten så gör dessa små godingar, de piffar upp det mesta med sin intensiva saffranssmak och gula färg!



Saffransmaränger
många små eller 35 ganska stora

* 3 äggvitor
* 1½ dl socker
* ½ krm ättikssprit
* ett kvarts paket saffran

1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Vispa äggvitorna med ättikssprit, saffran och 1 dl av sockret till ett fast skum.
3. Vänd försiktigt ner resten av sockret i smeten.
4. Klicka eller spritsa ut små marängtoppar på en plåt med bakplåtspapper
5. grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter, marängerna ska vara lätta att lossa från pappret när de är klara, du får testa dig fram lite.

Nu återstår bara att önska er ett gott avslut på 2013 och jag hoppas ni laddar för ett nytt år fyllt av äventyr, utmaningar, skratt och god mat. Det gör i alla fall jag!

Gott Nytt År!
/Körsbäret!



torsdag 14 november 2013

Päron och troll


Minns ni den här fadäsen?
Igår försökte jag mig på den på nytt och skam den som ger sig! När jag vände på formen kom det ut en fantastiskt välskapt päron- och fläderkaka, hel och fin med alla små vågor där de skulle vara. Gissa om jag var nöjd. Däremot gick det ungefär som sist när jag skulle göra glasyren, den var jättevit och fin när jag hällde den över kakan, men flöt ut och nästan försvann efter ett par minuter. Börjar tro att jag snålar en aning på florsockret, så jag kör på tredje gången gillt till nästa försök helt enkelt, då ska både kakan och glasyren bli prima!


När kakan var så klar den kunde bli så tog jag med mig den hem till fina tvillingmamman Bella för att se hur de bor, träffa Bella och bli presenterad för småtrollen. Och vilka charmtroll de var! Jag myste som tusan och trollen verkade inte direkt missnöjda de heller när de fyrade av det ena leendet efter det andra och jollrade om allt mellan himmel och jord.
Fantastiskt sätt att spendera en ledig dag :)


/Körsbäret

tisdag 5 november 2013

Den frostbitna skörden

Vi har många minnen ihop, slånbärsbuskarna och jag. 
Hur de fluffigt vita blommorna om försommaren döljer de spretiga taggarna. Som blommande moln längs med ängarna ute i Onsala. Bakom skolan hade vi ett stort slånbärssnår som rymde ordentliga hålrum och gångar innanför grenverket, de blev tillhåll både för högstadieeleverna och för oss små långstadiepluttar, vi använde det som koja och de lite äldre gick dit och tjuvrökte på rasterna. Tur att vi aldrig hade rast samtidigt.

Nu för tiden är jag mer fascinerad av bären som trots sin kärva smak (som även den är barndomsminnen, vem kunde tugga flest bär på en gång?) faktiskt blir riktigt användbara efter att de fått sig ett frostnyp. Jag har dock inte tålamodet att vänta på minusgrader utomhus, så tidigare i höst trotsade jag de taggiga buskarna och plockade mig en påse slånbär som fick bo i frysen ett par dygn innan de påbörjade sin resa mot att bli slånbärslikör!
Det tar lite tid, men jag har en känsla av att det kommer bli kanongott. Om inte annat så är den värd att ha bara för den vackert djupröda färgen!



Slånbärslikör

* Slånbär
* Vodka
* Florsocker

1. Lägg dina slånbär i en burk
2. Häll över sprit så att det precis täcker bären, låt stå rumstempererat 6-8 veckor.
3. Häll av spriten från bären till en flaska, spara bären!
4. Mät upp 1 dl socker per liter avrunnen sprit.
5. Häll sockret över bären, detta för att dra ut resterande sprit ur bären och slippa svinn på spriten.
6. låt stå tills bären har skrumpnat och sila sedan av sockerlösningen och blanda med slånbärsspriten.

Jag har inte kommit så långt som till att bären har skrumpnat, så det är lite oklart hur lång tid det tar, men efter en googling så ligger förslagen på ca 2-7 dagar.


/Körsbäret

torsdag 31 oktober 2013

Pumpasoppa och lite bloggångest

Bloggmotivationen har varit lite av en bristvara det senaste, jag tror den minskade i takt med antalet ljusa timmar. Mycket funderande till varför jag egentligen bloggar har också varit i vägen och ibland känns det inte värt att lägga ner en massa tid på text och tjusiga bilder, för att inte tala om receptkreativiteten! Är det här tillräckligt speciellt för att blogga om? Är bilderna tillräckligt bra? Har för många andra redan bloggat om detta? Är det ens någon som läser min blogg? (ja, jag vet ju att ni finns, men när tankarna väl snurrar så dyker alla slags tvivel upp.)
Men vad tusan. Spelar. Det. Någon. Roll?!
Lite färre inlägg är väl inte heller hela världen, egentligen. Jag lägger ju hellre upp inlägg som jag tycker är kul att göra än en massa blaj "bara för att".
Det ska vara kul att blogga!

Puh, så var det ur världen.

Här hemma har det varit sjukstuga och halsfluss med taggtrådskänsla i halsen sedan i söndags, vilket inte har gjort mig sådär jättesugen på annat än glass eller soppa. Den bästa soppan råkade uppstå när jag fick en fix idé om att jag ville ha fisksoppa och insåg att det låg en halv pumpa i kylen som var tvungen att ätas upp. "Pumpasoppa med fisk, det borde ju bli gott?"
Det blev det!

Len pumpasoppa med fisk och vitt vin
ca 4 portioner

* 1,5 kg pumpa
* 2 vitlöksklyftor
* ½ gul lök
* Smör att steka i
* ½ liter vatten
* 1½ tärning fiskbuljong
* 1 dl vispgrädde
* 1 dl vitt vin
* 200 g lax
* 200 g torsk eller liknande vit fisk
* 2 msk finhackad dill, jag hade fryst, men färsk är nog snäppet vassare!
* Salt
* Vitpeppar

1. Dela, skala och kärna ur pumpan, spara kärnorna!
2. Skär pumpaköttet i mindre bitar, finhacka löken.
3. Fräs pumpan några minuter en kastrull tillsammans med lök och vitlök så att den får fräsa med.
4. Häll över vatten och buljongtärning, låt koka tills pumpan har blivit ordentligt mjuk, ca 40 min.
5. Medan pumpan kokar, skär fisken i tärningar och börja med pumpafröna (recept längre ner!).
6. Ta kastrullen från värmen och mixa soppan slät med en stav mixer, förkläde rekommenderas.
7. ställ tillbaks soppan på värmen och rör ner grädde, vin, dill och kryddor.
8. Häll i fisken och låt koka ytterligare några minuter tills fisken är genomkokt.
9. Servera med rostade pumpakärnor.

Rostade pumpakärnor
* Kärnorna från en pumpa
* Salt
* ev. lite chili

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Fördela fröna jämnt över en plåt med bakplåtspapper.
3. Ös över salt och puffa på lite chili.
4. Rosta fröna i ugnen 20-30 minuter.
5. Klart!

/Körsbäret

onsdag 9 oktober 2013

En kick-ass hamburgerdressing!

På hamburgare ska det finnas dressing.
Punkt!
En dag var innehållet i den blekt laxrosa tuben slut och det insåg vi först när hamburgarna var stekta och det var dags att äta. Paniken! Så jag läste ingredienslistan, ratade en del onödigt söta eller kemiska ingredienser, minskade en del och höftade ihop en egen variant med det som fanns hemma. Det är ett tag sedan nu och jag har tweakat och fixat utan att bli tillräckligt nöjd för att dela med mig av receptet. Fram till nu. 
I give you: Körsbärets hamburgerdressing!


Hemlagad Hamburgerdressing
Det här receptet ger en rejäl sats som räcker till 8-10 hamburgare och håller ett par veckor om den förvaras i kylen i en försluten burk.

* 1 dl crème fraiche
* ½ dl majonnäs
* ½ dl bostongurka
* 1 msk sambal oelek
* 1 msk ketchup
* ½ - 1 tsk chipotlepulver, eller mer, beroende på hur stark man vill ha den
* 1 tsk svartpeppar
* 1 tsk rökt paprikapulver
* 1 tsk vitlökspulver
* 1 ordentlig nypa salt
* En liten skvätt Hickory BBQ sauce

1. Blanda alla ingredienser i en skål
2. Smaka av och häll ev. på mer av något om du känner att det behövs.
3. Ös dressing på hamburgaren, ät och njut!


/Körsbäret


torsdag 26 september 2013

Päron- och lingonmuffins med mascarponekräm



Det var längesedan jag bakade någonting i körsbärsköket så när jag hade lingon över att göra av med började jag finurla på något gott i muffinsformat. Eftersom jag nyligen har gjort Pickis lingonpäron (som för övrigt var himmelska när vi provsmakade dem till lite fin vaniljglass. Testa receptet!) så fanns kombinationen lingon och päron inte allt för långt bort i smakminnet, med finfina recensioner dessutom. Så det fick helt enkelt bli så, päronmuffins med lingon och en mascarponekräm att toppa med. Inspiration till själva muffinssmeten hittade jag hos Kryddburken, tack Linda!


Resultatet blev saftigt, mäktigt och en solklar vinnare! Därför skriver jag nu upp receptet för mig att komma ihåg och för er att provbaka. Vad väntar ni på?
Ja, just det receptet också, här kommer det:

Päron- och lingonmuffins med mascarponekräm 
ca 12 stycken

Smet:
* 3 dl vetemjöl
* 1 dl grahamsmjöl
* 2 dl strösocker
* 2 tsk bakpulver
* 125 g smält smör, avsvalnat
* 2 dl gräddfil
* 1 stort ägg

Fyllning:
* 2 halvstora päron av en fastare sort
* 3 dl lingon
* 1 msk smör
* kanel och socker


1. Hacka päronen till fyllningen i små bitar och fräs dem i stekpannan tillsammans med smör, kanel och socker. Snåla inte på kanelen! Ställ sedan blandningen åt sidan att svalna. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret till smeten och låt det svalna medans du blandar de torra ingredienserna i en bunke, rör även ner lingonen och de stekta päronen i mjölblandningen, så sjunker inte all frukt till botten i muffinsen sedan.
3. Rör ihop gräddfilen med det smälta smöret och blanda sedan i ägget.
4. Blanda de blöta och de torra ingredienserna, de ska bara röras ihop, inte mixas!
5. klicka ut smeten i muffinsformar och grädda sedan ca 30 minuter i ugnen, de ska börja få lite färg.


Mascarponekräm:
* 250 g mascarpone
* 1 tsk vaniljpulver
* ½-1 dl maskrossirap
* Rivet skal från en halv citron

1. Mjuka upp mascarponen genom att vispa upp den med en gaffel.
2. Blanda i alla ingredienserna.
3. Ställ i kylen tills muffinsen svalnat, bred sedan ut krämen över muffinsen och strö på några lingon som pynt.

Sådär ja! Gör sedan en kopp av din favorit bland varma drycker, tänd lite ljus och låt en av dessa godbitar förgylla höstmörkret medan ni läser om annat gott att göra av lingon i månadens upplaga av Säsongens Bästa!


/Körsbäret

tisdag 17 september 2013

Värmande nypon på två vis


Ni vet när man lagar en rätt på riktigt  för första gången, från grunden med fina råvaror, smakar och sedan undrar varför det har tagit så lång tid att testa detta? Ja, så kändes det när jag för första gången gjorde egen nyponsoppa på riktigt. Ett äkta halleluja-moment helt enkelt! Så här kommer ett recept på en riktigt god nyponsoppa med antingen torkade nyponskal eller färska nypon, det är bara de två första stegen som skiljer sig lite beroende på vad som används

Nyponsoppa på riktigt
2-3 port

*100 g torkade nyponskal eller knappt en liter färska nypon
* 1,2 l vatten
* 1,5 msk potatismjöl
* 6 msk socker, jag tog hälften muscovado för en lite djupare smak.
* Salta mandlar, hackade
* Lättvispad grädde

1. Om du använder torkade skal så ska de blötläggas i 6 dl vatten ca 2 timmar innan tillagning. Färska nypon behöver du bara kärna ur och dela innan de ska kokas.
2. Koka nyponskalen i vattnet de mjuknade i och låt småkoka i ca 15-20 minuter. Färska nypon kokar du i ca 6 dl vatten tills de är ordentligt mjuka.
3. Mixa soppan. En del väljer att sila den också, men jag tycker om när den är lite tjockare, så jag hoppar över det.
4. Koka upp 5 dl vatten, blanda under tiden potatismjölet i 1 dl kallt vatten. När det kokar i kastrullen häller du i redningen och låt det koka någon minut.
5. Blanda i nyponsoppa och socker och låt det sjuda ytterligare några minuter så att sockret löser sig innan den är färdig att avnjutas.

Servera med en klick grädde och hackade mandlar, kryp upp i soffan och njut av att hösten kanske inte är så tokig ändå.

/Körsbäret


torsdag 12 september 2013

Grönkålssallad med valnötter och poppade senapsfrön

Ja, ni läste rätt, poppade senapsfrön.
I det lilla recepthäftet som kom med delikatessboxen fanns nämligen ett litet tips om att det var gott med poppade senapsfrön i sallader och det lät helt enkelt för spännande för att låta bli!

Du behöver:
* 1-2 msk senapsfrön
* En kastrull med lock
* Tilltäckligt med olja för att täcka botten på kastrullen
* Hushållspapper av lite finare kvalitet (så att fröna inte blir alldeles luddiga)

1. Värm oljan ordentligt i kastrullen.
2. häll i senapsfröna och lägg på locket.
3. När det slutat poppa tar du kastrullen från plattan och lägger de poppade fröna på hushållspappret för att rinna av medan resten av salladen fixas.


Det syns knappt att de är poppade, men de poppar helt klart i kastrullen och smaken blir prima! Det ger lite extra textur till salladen och en mjuk, mild senapssmak som inte tar över. Testa vettja, i en sån här sallad till exempel:

Grönkålssallad med valnötter och poppade senapsfrön
2-4 portioner beroende på om det är huvudtillbehör eller sidosallad

* Ett litet knippe mangold
* 5 rejäla blad grönkål
* Några körsbärstomater
* En näve sockerärtor
* Poppade senapsfrön
* 2 dl valnötter
* Olivolja
* Balsamicovinäger
* Flingsalt
* Svartpeppar

1. Skär alla grönsakerna utom grönkålen i salladsstora bitar och lägg i en skål.
2. Skär/riv grönkålen i mindre bitar och lägg i en 2-3 liters plastpåse.
3. Häll olivolja, vinäger, salt och peppar i påsen och massera runt alltihop ett par minuter tills grönkålen mjuknat en aning.
4. Blanda ner grönkålen och senapsfröna med resten av grönsakerna och smula över valnötterna.
5. Ät den till vad du känner för, den passar till det mesta och ypperligt till stekt fläskkarré!


/Körsbäret



tisdag 10 september 2013

Delikatesser på bredden och tvären!



Ja, just det, en liten update om det där andra roliga som förgyllde kvällen förra tisdagen! Jag gick nämligen och vann en tävling på Karins Trattoria vilket innebar att det hem till mig (eller i alla fall till närmaste hemköp) levererades en låda från Delikatessboxen. Jag som typ aldrig vinner något, eller det är i alla fall så det känns!

Åh, jag var i himmelriket, liksom studsade iväg för att hämta paketet och studsade, lite försiktigare hemåt igen (så inget skulle gå sönder). Sen blev det finsmakarafton utan dess like för att komplettera den redan avklarade skaldjursmiddagen. Vi smakade på italiensk chorizo, saltade marconamandlar, Lademark fårost, kastanjehonung, lufttorkat vildgåsbröst, bergsparmesan och en mycket intressant ansjovispasta som jag fortfarande klurar på hur den ska användas.

Sen fanns där även pasta, ragu med pancetta, rosmarinkex, nyponskal och senapsfrön. My, oh my... happiness! Till och med katterna var lyriska, det nosades frenetiskt och kikades i lådorna, till och med en liten smakbit fick de.






Det är inte så mycket recept att bjuda på riktigt ännu från lådan, men ni som följer mig på instagram vet redan att gåsbröstet och fårosten gjorde sig utmärkt på pizza, det kan vi intyga här hemma! Någon dag ska vi prova något ur det fina recepthäftet som kom med lådan, med vintips och lite övriga småtips, verkligen genomtänkt. Med följde även information om alla råvarorna, toppen för en nyfiken foodie som jag som gärna vill veta vart det hon äter kommer ifrån och vad det är, inte bara vad det heter. Hade pengarna funnits så hade jag signat upp för nästa låda på direkten, men den karamellen får vänta lite helt enkelt.
Solklart tips till er som har råd dock!

Imorgon kommer det riktigt recept, jag lovar! Men nu får det räcka för idag.



Körsbäret, signing out.



onsdag 4 september 2013

Krångla inte till det


Ibland behövs det inget mer avancerat än krabba, räkor, vitt vin och vitlöksbaguette för att förgylla en tisdagskväll. Igår var en sådan tisdagskväll! (även om den förgylldes ytterligare efter middagen, men mer om det i ett annat inlägg.) Vitlöksbaguette, så enkelt att fixa själv och så mycket godare än de halvfärdiga som går att hitta i frysdisken i mataffären.


Vitlöksbaguette hemma:

* 1 stor baguette, köpt eller hembakad
* Några klyftor vitlök
* 75 g rumstempererat smör
* Flingsalt

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär en skåra i baguetten, nästan hela vägen igenom.
3. Blanda smör, vitlök och salt .
4. Bred vitlökssmöret i baguetten och låt den sedan mysa i ugnen 15-20 minuter.

Skulle det bli något vitlökssmör över så går det fint att blanda med majonnäs för att få sig en snabbaioli!



/Körsbäret




fredag 30 augusti 2013

Lat fredag

Sensommaren kom och slog mig i huvudet med en förkylning. Tack för den.
Så medan T skriver tenta så tar jag och kattfröknarna en lugn dag i soffan, tittar på serier, dricker te och äter glass. Jag har lite godsaker på lager att dela med mig av, men de får vänta till nästa vecka.

Under tiden önskar jag er en härlig helg och skickar lite vykort från soffan.









/Körsbäret




lördag 17 augusti 2013

Vardagsräddning


När det kommer en sån där kväll då ingen riktigt orkar engagera sig i middagen, när det bara ska vara enkelt, då är det lycka att ha en ugn! Jag har faktiskt, under en period, avskytt att laga mat i ugnen. För att det innebar så mycket väntande utan att göra något. Men jag har insett att det ju kanske kan vara just det som gör det till fantastiskt sätt att laga mat! Så när vi inte orkade fixa mer blev det så här enkelt:

Korv- och grönsakslåda för två

* 3 tjocka korvar (typ chorizo)
* ½ blomkålshuvud
* En drös coctailtomater
* Några hela vitlöksklyftor
* Färsk rosmarin
* Salt och peppar
* Sockerärtor

1. Skiva blomkålen, dela tomaterna och skala vitlöksklyftorna.
2. Dela korvarna i lagom stora bitar
3. Släng ner det tillsammans med kryddorna i en långpanna och låt det mysa i ugnen på 200 grader tills blomkålen har fått färg.
4. Hacka och strö över sockerärterna, ät med en grov senap till.

As simple as that!


/Körsbäret

onsdag 14 augusti 2013

Dessertgröt med rom - ett gott misslyckande

Ibland så går det inte alls som planerat. Till exempel när jag hittar ett nytt recept som jag vill testa och sedan tänker "kanske det går att göra såhär istället" lite för många gånger. Som igår när jag hade varit ute i körsbärsföräldrarnas trädgård och plundrat körsbärsträdet.




Tidigare under dagen snubblade jag över det här receptet på knäckig hallonpaj och tänkte att den borde ju fungera lika bra med vilka bär som helst? Så jag slängde ner röda vinbär och urkärnade körsbär i en form och började på med smeten. Sedan slogs jag av tanken att rom nog är jättegott till körsbär, så jag skvätte i ett par matskedar i smeten. Min gissning är att det var där det sket sig.

När pajen väl togs ut ur ugnen var den nämligen småkokande och inte alls särskilt knäckig. Det blev lite bättre när den fått stå och svalna ett tag, men sen kan vi ju diskutera hur aptitligt det såg ut på tallriken. Dock kan både jag och föräldrarna intyga att det blev r-i-k-t-i-g-t gott! Vi åt den med lättvispad grädde, men jag tror att en vispad créme fraiche är ännu bättre till, för pajen (gröten) i sig var väldigt söt.




För den som känner sig sugen på en riktigt god dessertgröt så är receptet följande till drygt 4 portioner:

* Ca ½ liter vinbär och urkärnade körsbär
* 200 g smör
* 1 dl råsocker
* 2 dl havregryn
* 2 dl grahamsmjöl
* 1 dl ljus sirap
* 1 tsk bakpulver
* ½ dl grädde
* Ca 2-3 msk rom

1. Sätt ugnen på 170 grader.
2. Täck botten av en ugnsfast form med bären.
3. Blanda ingredienserna till smeten och häll den sedan över bären.
4. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna lite innan servering.

/Körsbäret

fredag 9 augusti 2013

Släktkalas, buffé och småpojkar

Under helgen i Västerås vankades det traditionsenligt släktkalas för Tommys storasyster. Det var dock inte hon som stod i centrum när gästerna kom eftersom hon och hennes Mange för drygt en månad sedan blev föräldrar till två ursöta små tvillingpojkar som blev kvällens stjärnor.
Så vi ger dem lite plats här också, inget slut på stjärnstatusen!

Vänjer mig vid rollen som moster, inte så dumt alls faktiskt ^^

Ja, de små var ju inte såhär lugna hela tiden, särskilt inte samtidigt.

Lilla Mio såg ut att stortrivas i famnen på morbror Tommy 


Angela, den nyblivna mamman med lilla Max

Ja, så var ju det här en matblogg och inte en bebisblogg, så vi får väl bjuda på lite recept från kvällen också! Maten var ju faktiskt också föremål för en hel del beröm.

Det serverades pulled pork, grillad kyckling, sallad och diverse salsor. Tacksamt att förbereda till många och så gott att jag kunde rullat fram efteråt! Salsorna är från Buffé med den enkla ändringen att byta koriander mot persilja eftersom inte alla är så förtjusta i just koriander. Dessa tre salsor är väldigt goda tillsammans och de med ananas är dessutom tacksamma att göra parallellt eftersom det ska hackas lite samma saker till båda två och de passar utmärkt till både kött och fisk.


Ananas- och bönsalsa
8-10 pers
-Frisk och lite mer mättande tack vare bönorna och fetaosten.

* 1 förp svarta bönor
* ½ färsk ananas
* 1 röd paprika
* 2 salladslökar
* 150 g fetaost
* Olivolja

1. Häll av och skölj bönorna.
2. Skala ananasen och skär fruktköttet i små tärningar.
3. Kärna ur och dela paprikan lika smått som ananasen, strimla salladslöken.
4. Blanda alla ingredienserna med smulad fetaost och olivolja.

Avocadosalsa
6-8 pers
-enkel och sommarfräsch, slår aldrig fel!

* 2 avocado
* ½ citron
* 400 g små kvisttomater
* 1 rödlök
* 1 dl hackad persilja
* 1 msk olivolja

1. Gröp ur avocadon och skär fruktköttet i små tärningar, pressa över saften från citronen.
2. Dela tomaterna i ungefär lika stora bitar som avocadon, blanda dem försiktigt.
3. Finhacka rödlök och persilja, blanda sedan runt allt med olivoljan.


Ananas- och chilisalsa
8-10 pers
-Den här var så god att vi gjorde den igen i veckan, gör den så stark som du tycker är gott!

* 1 rödlök
* 2 vitlöksklyftor
* ½ färsk ananas
* 1 grön paprika
* 1 kruka färsk persilja
* ½ dl olivolja
* 2 msk äppelcidervinäger
* 1 dl slät mangochutney
* 1-2 msk chipotlepaste
* Lite svartpeppar

1. Finhacka rödlök och vitlök.
2. Skala ananasen och skär fruktköttet i små tärningar.
3. Skär paprikan i lika små bitar som ananasen.
4. Finhacka persiljan och blanda sedan alla ingredienserna i en stor skål.

En skål ananas- och chilisalsa, ja tack!

/Körsbäret




torsdag 8 augusti 2013

En gårdsbutik att längta till

I fredags packade jag in mig i en lånad bil (Tack mamma och pappa!) för att köra till svärföräldrarna i Västerås. Tommy körde upp motorcykeln, så jag hade bara mig själv att roa på vägen, även om vi ringdes vid några gånger. Men för att det inte skulle kännas så enormt långt hade jag planerat in lite stopp på vägen. Bland annat en fin gammal kvarn som jag tyvärr missade avfarten till och hamnade på en badplats vid ån Lidan istället. Inte enligt planen, men inte så tokigt ändå med en kopp medhavt kaffe i gräset.


Andra stoppet var jag mer bestämd över att jag skulle hitta till. Hos Gårdsnära.se hade jag nämligen hittat en liten gårdsbutik med café som låg inte alls långt ifrån vägen och verkade riktigt mysig. Där skulle lunchen intas! Efter lite vilsekörning och missad avfart lyckades jag till slut komma in i den söta byn Karleby där en liten slingrig väg mellan ladugårdar och gamla torp tar dig till Lassegårdens Trädgårdar.



Jag beställde en grillad macka med basilikapesto och gårdens grönsaker, bland annat en tomat som heter Brandywine, det var den saftigaste jag ätit på länge! Sittplatserna på caféet är fördelade ute i trädgården och inne i växthuset, jag slog mig ner i växthuset bland tomaterna och ruccola och bara myste, mer närodlat än såhär kan man nog inte äta! Det var så värt en liten omväg att upptäcka detta lilla paradis.




Butiken hade massa närproducerade och egenodlade godsaker som jag inte köpte, det tänkte jag ta på hemvägen tillsammans med Tommy, men den planen sprack när bilen gick sönder i Eskilstuna och vi fick akutbesöka en bilverkstad, vänta, dricka automatkaffe, vänta, provsitta bilar, vänta, läsa bilreklam och sedan vänta lite till innan vi kunde åka iväg mot västkusten igen. När vi väl närmade oss avfarten till Karleby hade Lassegården redan stängt för dagen.

Men det kommer nog fler resor på den sträckan och fler chanser att visa Tommy min nyfunna lilla oas längs E20.


/Körsbäret

Mer läsning:

pinit