tisdag 5 november 2013

Den frostbitna skörden

Vi har många minnen ihop, slånbärsbuskarna och jag. 
Hur de fluffigt vita blommorna om försommaren döljer de spretiga taggarna. Som blommande moln längs med ängarna ute i Onsala. Bakom skolan hade vi ett stort slånbärssnår som rymde ordentliga hålrum och gångar innanför grenverket, de blev tillhåll både för högstadieeleverna och för oss små långstadiepluttar, vi använde det som koja och de lite äldre gick dit och tjuvrökte på rasterna. Tur att vi aldrig hade rast samtidigt.

Nu för tiden är jag mer fascinerad av bären som trots sin kärva smak (som även den är barndomsminnen, vem kunde tugga flest bär på en gång?) faktiskt blir riktigt användbara efter att de fått sig ett frostnyp. Jag har dock inte tålamodet att vänta på minusgrader utomhus, så tidigare i höst trotsade jag de taggiga buskarna och plockade mig en påse slånbär som fick bo i frysen ett par dygn innan de påbörjade sin resa mot att bli slånbärslikör!
Det tar lite tid, men jag har en känsla av att det kommer bli kanongott. Om inte annat så är den värd att ha bara för den vackert djupröda färgen!Slånbärslikör

* Slånbär
* Vodka
* Florsocker

1. Lägg dina slånbär i en burk
2. Häll över sprit så att det precis täcker bären, låt stå rumstempererat 6-8 veckor.
3. Häll av spriten från bären till en flaska, spara bären!
4. Mät upp 1 dl socker per liter avrunnen sprit.
5. Häll sockret över bären, detta för att dra ut resterande sprit ur bären och slippa svinn på spriten.
6. låt stå tills bären har skrumpnat och sila sedan av sockerlösningen och blanda med slånbärsspriten.

Jag har inte kommit så långt som till att bären har skrumpnat, så det är lite oklart hur lång tid det tar, men efter en googling så ligger förslagen på ca 2-7 dagar.


/Körsbäret

2 kommentarer:

  1. Vi håller ett öga på hur det går med skrumpningen! Hoppas det blir gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag smakade på "brännvinet" tidigare och det varkar lovande, med lite socker i så kommer det nå oanade höjder! Skrumpningsuppdatering kommer, jag lovar :)

      Radera

Mer läsning:

pinit