tisdag 17 september 2013

Värmande nypon på två vis


Ni vet när man lagar en rätt på riktigt  för första gången, från grunden med fina råvaror, smakar och sedan undrar varför det har tagit så lång tid att testa detta? Ja, så kändes det när jag för första gången gjorde egen nyponsoppa på riktigt. Ett äkta halleluja-moment helt enkelt! Så här kommer ett recept på en riktigt god nyponsoppa med antingen torkade nyponskal eller färska nypon, det är bara de två första stegen som skiljer sig lite beroende på vad som används

Nyponsoppa på riktigt
2-3 port

*100 g torkade nyponskal eller knappt en liter färska nypon
* 1,2 l vatten
* 1,5 msk potatismjöl
* 6 msk socker, jag tog hälften muscovado för en lite djupare smak.
* Salta mandlar, hackade
* Lättvispad grädde

1. Om du använder torkade skal så ska de blötläggas i 6 dl vatten ca 2 timmar innan tillagning. Färska nypon behöver du bara kärna ur och dela innan de ska kokas.
2. Koka nyponskalen i vattnet de mjuknade i och låt småkoka i ca 15-20 minuter. Färska nypon kokar du i ca 6 dl vatten tills de är ordentligt mjuka.
3. Mixa soppan. En del väljer att sila den också, men jag tycker om när den är lite tjockare, så jag hoppar över det.
4. Koka upp 5 dl vatten, blanda under tiden potatismjölet i 1 dl kallt vatten. När det kokar i kastrullen häller du i redningen och låt det koka någon minut.
5. Blanda i nyponsoppa och socker och låt det sjuda ytterligare några minuter så att sockret löser sig innan den är färdig att avnjutas.

Servera med en klick grädde och hackade mandlar, kryp upp i soffan och njut av att hösten kanske inte är så tokig ändå.

/Körsbäret


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mer läsning:

pinit