onsdag 24 oktober 2012

Klassiker i ny skepnad

När jag var liten bakade mamma ofta vaniljbullar, små, saftiga och söta. På senare dar har jag skapat mig en egen favorit av vaniljbulle, med lite apelsinzest  på toppen blir det fantastiskt gott! När Tommy satt och tentapluggade så fick jag för mig att baka just dessa ljuvliga bullar, fast i helt ny skepnad. sådär cafélyxigt snurrade små knutar ni vet. Ända sedan Plommonet visade mig en instruktionsvideo på hur man gör så har jag varit sugen på att testa, äntligen blev det av!



Körsbärets vaniljsnurror
Ca 24 st

* 150 g smör
* 5 dl mjölk
* 50 g jäst
* ½ tsk salt
* 1 dl strösocker
* 2 tsk malen kardemumma
* ca 15 dl vetemjöl

Fyllning: 
* 200 g rumsvarmt smör
* lite drygt 1 dl socker
* 1 msk vaniljsocker

Garnering och pensling:
* ett uppvispat ägg
* pärlsocker
* rivet skal av en apelsin

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till ca 37 grader
2. Smula ner jästen i en bunke, rör ut den i lite av degspadet och häll sedan över resten. 
3. Blanda i salt, socker, kardemumma och arbeta in mjölet tills du har en smidig deg som släppet från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
4. Dela degen i två bitar, kavla ute till avlånga kakor (ca 25x50 cm) och bred fyllning över hälften av kakan.
5. Vik över den tomma halvan över fyllningen och gör sedan såhär--> Grymt bra instruktionsvideo Och låt sedan jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.
6. Pensla bullarna med ägg, strö över lite pärlsocker och  lite apelsinzest (inte för mycket, då blir det lätt lite beskt!), sedan är det in i ugn i ca 8 minuter och ut kommer det lyxigt fina vaniljbullar!


Det tog ett par omgångar innan jag fick in snitsen, men rackarns vad bra det blev sen!

Helnöjd och ganska stolt, blir nog inte många fler "vanliga" bullar bakade i framtiden, nu när jag vet hur man gör såhär tjusiga godbitar!


Testa att göra dem, bara gör det, godare bullar finns inte! I alla fall inte i min värld ;)
Ja, förresten! Jag tog körkort igår, lycklig som få går jag omkring och småflinar lite för mig själv. Äntligen! Gick ner till körskolan med lite tack-fika och tack-teckning. Blev kramkalas och glada lärare, kommer sakna det stället!



/Körsbäret


1 kommentar:

  1. De här vill jag testa att baka! Har du någon ungstemperatur som du kan dela med dig av som ugnen står på under gräddningen?

    SvaraRadera

Mer läsning:

pinit