söndag 7 oktober 2012

Den mångsidiga rödbetan

I helgen har jag varit tokförkyld och nyst stup i ett samtidigt som vi har haft besök av svärföräldrarna. Men inte har jag låtit förkylningen hindra mig helt. även om jag sovit ganska mycket mer än vanligt.

Anyway, svärmor hade med sig ett recept på rödbetstårta som hon hittat i tidningen och jag var så nyfiken att det blev testlagning redan igår till efterrätt! Det inhandlades finfina rödbetor (och annat gott) på bondens marknad och sedan tog vi en härlig höstpromenad i Botaniska innan det var dags att bege sig hemåt och förbereda kvällens middag.

Körsbäret nös och frös, men det var trots det en riktigt härlig höstdag i Botaniska!




Mr. och jag hade bestämt oss för att våra föräldrar skulle träffas för första gången. Det resulterade i prat och skratt, gott vin, en underbar renskavsgryta som gick åt till sista slicken och till efterrät bjöds det på en fantastiskt saftig rödbetstårta med apelsinkräm.
You have to try it!

Rödbetstårta:
8-10 bitar

* 300 g färska rödbetor
* smör
* kokos
* 1½ dl strösocker
* 1½ dl farinsocker
* 1 dl solrosolja
* 3 ägg
* 3 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 1 tsk bikarbonat
* 1 tsk malen ingefära
* drygt 1 tsk kanel
* lite riven muskot
* 1 nypa salt
* 1½ dl mjölk

Frosting:
* 1 apelsin, skalet + 1 tsk saft
* 1 tsk vaniljsocker
* 200 g philadelphiaost
* ½ dl florsocker


1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Skala och riv rödbetorna grovt
3. Vispa ihop strösocker, farinsocker, ägg och solrosolja, tillsätt sedan rödbetorna och vispa lite till
4. blanda ner de torra ingredienserna tillsammans med mjölken tills du har en jämn smet (bortsett från rödbetsstrimlorna)
5. Smöra en form och "bröa" den med kokos
häll i smeten och grädda i ugn i 30-35 minuter
6. vispa ihop ingredienserna till frostingen och ställ in i kylen för att den ska tjockna till sig lite
7. När kakan är klar, låt den svalna någon innan du delar den på tvären, så det blir en över- och en underdel.
8. bred lite drygt hälften av frustingen på en undre kakbotten, lägg på överdelen och bred ut resterande frusting ovanpå. För syns (och smakens) skull så tror jag att det inte skulle skada att göra dubbel sats frosting, den var väldigt god och mer av det goda kan ju knappast bli fel :)
9. Dekorera med vad du känner för, servera, imponera och njut!



/Körsbäret




2 kommentarer:

  1. Fantastisk höstbild, helt enkelt vakert...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, men kan inte ta åt mig äran för den bilden eftersom det är min sambo som är mästerfotografen bakom den, jag är bara lärling på naturfoto än så länge :)

      Radera

Mer läsning:

pinit