söndag 27 januari 2013

Chokladcupcakes med apelsinrosor

I onsdags var det födelsedag och Körsbäret fyllde ett kvarts sekel. Efter en solskenspicknick i kylan med min käraste ( Chilli con carne i termosmuggar, kalla pannkakor och varm saft. Perfekt picknickmat!) bakades det och firades med tårtkalas. Det var en fantastisk kväll med fina vänner, familj och lite paketöppnande. I paketen fanns det bland annat spritsar, muffinsformar, vackra glas och en prickig slickepott! Gissa vem som var nöjd_tjej_88 hela kvällen?
 :D

Pannkakor i snön med varm saft till, vinterpicknick som den ska vara!


Så idag när sötsuget och krativiteten slog till så knäckte jag några ägg, vispade med socker och efter lite ytterligare tid och ansträngningar var händerna kladdiga, köket i kaos, men på bordet stod de tjusigaste små sötsakerna jag gjort på länge. Och det var ju tokroligt att spritsa och kladda med frosting ^^

Receptet till själva muffinsmeten hittade jag hos Leila Lindholm och frostingen är en standard buttercream frosting smaksatt med apelsin.



Chokladmuffins:
* 3 ägg
* 2,5 dl strösocker
* 1 tsk vaniljsocker
* 50 g smör
* 1 dl gräddfil
* 3,5 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 4 msk kakao
* 1 nypa salt
* Ca 100 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret på låg effekt i mikron, rör om så den smälta chokladen blandar sig med smöret.
3. Rör ner gräddfil i smör- och chokladblandningen och blanda sedan ner det i äggsmeten.
4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och rör ner i smeten tills den är jämn och fin.
5. Placera ut formar i en muffinsplåt (vanlig plåt fungerar självklart också, men formen håller bättre med en muffinsplåt.) och fyll dem till 2/3 med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, låt dem sedan svalna innan de dekoreras.


Apelsinfrosting:
* 125 g  rumstempererat smör
* 2-3 msk saft från en apelsin
* 4 dl florsocker (ev. mer om du vill ha fastare el. mindre om du vill ha lösare konsistens)
* Några droppar karmellfärg för extra flärd

1. Kör smöret med elvisp tills det blivit fluffigt och börjat vitna i färgen.
2. Vispa ner apelsinsaften och karamellfärgen och sedan florsockret, lite i taget till önskad konsistens och smak.
3. Låt stå i kyl i ungefär en halvtimme.
4. Välj en tyll, fyll din sprits och låt fantasin flöda, eller bara bred på den över muffinsen om du har en sån dag, det blir garanterat lika gott ändå!



Enjoy!

/Körsbäret




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mer läsning:

pinit