onsdag 13 augusti 2014

Bloggäventyr

I söndags gjorde Tommy och jag en dagsutflykt på mc och åkte på en lite annorlunda bloggträff ut till Mollösund. I vanliga fall sätter vi ett tema och sedan tar alla med sig en eller flera rätter som passar till temat, sedan äter vi och pratar tills det är dags att försöka rulla sin proppmätta kropp hemåt igen. En underbart koncept! Men den här gången stor värdinnan Karin för maten. Vi fick bland annat avnjuta grillade grönsaker, laxpaj, hommus av flera slag och en riktigt god rödbetskaka.

Det är så fint i Mollösund, jag kan inte låta bli att älska alla ställen som ligger vid havet, men det här var ju ändå något extra. När vi traskade ner till havet efter maten för att försöka få till en omslagsbild till  Karins kokbok som dyker upp framåt vårkanten funderade vi på varför i hela friden vi inte hade badkläder med oss och fick glatt nöja oss med att plaska lite med fötterna. 

Det var mycket skratt, god mat och fantastisk väder, jag är så tacksam över att ha fått träffa dessa härliga människor! 

Här kommer lite bilder från äventyret:


Om jag skulle kunna tänka mig att bo här? Ja, utan tvivel!

 
Karins goda hommusar

Det fanns tid för lite hundgos också. Akilles alltså, vilken charmör!

 God mat, vänner och hav. <3


Bakom kulisserna #1

Bakom kulisserna #2

Tack för att vi fick se ditt fina Mollösund!

/Körsbäret

fredag 8 augusti 2014

Lätt beroendeframkallande cheddaroliver







För vad som helt plötsligt blev över en månad sedan så ställde vi till med cocktailparty här hemma för att fira och inviga det nyrenoverade vardagsrummet. Jag älskar att planera och förbereda fester, och hade jättekul både innan och under partyt. Upplägget var enkelt: Piffiga gäster, drinkar och ett bord med plockmat och snacks. Det kommer med största sannolikhet att göras fler gånger för det blev riktigt lyckat!

Så vad har man egentligen för plockmat på ett cocktailparty? Jag bestämde mig för att hålla nere variationen och istället kunna göra mycket, så att alla kunde få smaka på allt. I slutändan blev faten fyllda med:
Baconlindade dadlar
Mozarella-, tomat-, och basilikaspett
Quesadillas
Oliver
Nötter 
Cheddaroliver
Sega chokladrutor


Men av alla dessa godsaker vill jag särskilt hylla cheddaroliverna. De ser inte mycket ut för världen och att rulla in oliverna i cheddardegen tar en stund, men ojojoj vad det blev gott! Och bäst av allt, de går att förbereda och frysa in för att sedan bara plocka fram och grädda i ugnen. Bake-off-snack! Receptet hittade jag här, men bjuder på en översättning så ni slipper tänka på måttomvandling.

Cheddaroliver
ganska många

*1 stor burk (eller två små) med gröna, pimentofyllda oliver
* 3,75 dl riven, vällagrad cheddar
* 1,5 dl rågsikt
* 4 msk rumstempererat smör
* 0,5 tsk rökt paprikapulver
* lite nymalen svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv osten.
2. Häll av oliverna och låt dem ligga och torka upp på lite hushållspapper eller en handduk.
3. Häll alla ingredienserna till degen i en bunke och knåda tills du har en mjuk deg, alternativt tjoffa ner alltihop i matberedaren och låt den göra jobbet.
4. Ta en liten bit deg, rulla en boll och platta ut den i handflatan. Svep sedan degen runt en oliv, nyp av all överflödig deg och jämna till genom att rulla den lite mellan handflatorna.
5. upprepa tills alla oliver är täckta med deg. Eller tills degen tar slut, vilket som nu inträffar först.
6. Grädda i 15-20 minuter så att de börjar få en gyllene färg. Alternativt frys in dem och grädda senare direkt ur frysen i ca 20-25 minuter.
7. Låt svalna en liten stund så du inte bränner sönder tungan, sedan är den bara att hugga in och njuta!


/Körsbäret

lördag 24 maj 2014

Fishcakes med koriandersås



En gång i tiden hade jag jättesvårt för koriander, både doft och smak. Tänk ändå vad bra att sånt kan ändras, annars hade jag ju aldrig fått för mig att testa dessa friska fishcakes/fiskbiffar/-burgare som jag hittade hos Moman för ett bra tag sedan och jag hade säkerligen inte gjort dem en andra gång idag. Men som väl är så älskar jag både koriander och asiatiska fiskkakor och Tommy är inte så svårövertalad han heller. Därför serverades på balkongen ikväll fiskkakorna med ugnsrostade grönsaker och en kall sås med koriander och chili som jag bjuder på recept till, om inte annat för att jag själv ska komma ihåg den till nästa gång jag gör fiskkakor!

 Koriandersås med sting
ca 2 portioner

* 2 dl crème fraiche
* zest från en halv lime
* Ca 2 msk hackad, färsk koriander
* 1 tsk flytande honung
* 1 msk limesaft
* Finhackad färsk chili, en bit på ca 1 cm

1. Hacka koriander, pressa och zesta lime.
2. Blanda alla ingredienser.
3. Smaka av med salt och svartpeppar, gärna ganska mycket peppar.
4. Servera!


/Körsbäret

lördag 17 maj 2014

Säsongens vackraste saft

Saft av syrénblommor måste ju bli en riktigt parfymig historia?
Åh nej, absolut inte!

Jag har länge varit skeptisk till denna hyllade saft. Förra året plockade jag i alla fall blommor med intentioner att göra saft av dem. Men att lägga dem i en plastpåse på balkongen och sedan glömma av dem var kanske inte det bästa för att faktiskt få någon saft. Så i onsdags trotsade jag hagelgudarna och plockade mig en påse syrenblommor. (och insåg att min 7 år gamla, ganska billiga regnjacka nog bör bytas ut om jag vill hålla mig torr i sommar) 



Saften är inte svår att göra, men den ska, precis som flädersaft, stå och dra ett par dagar. Sedan har du den vackraste saften du kan tänka dig och smaken, den är sommar på flaska och inte alls parfymig. Detta recept blir lite drygt 1,5 liter koncentrerad saft, jag började småskaligt för att se om det var något att ha, men kan med säkerhet säga att det blir en sats till inom en snar framtid!




Syrénsaft
ca 1,5 liter

* 20 klasar syrénblommor
* 1 liter vatten
* 1 kg socker
* Saft och rivet skal från en citron
* Rivet skal från en lime
* 30 g citronsyra

1. Skölj och rensa blomklasarna så att du bara har blommor kvar, i alla fall mestadels. Lägg i en stor kastrull.
2. Riv och pressa cytrusfrukterna och lägg tillsammans med blommorna.
3. Koka upp socker och vatten, blanda i citronsyra och häll blandningen över blommorna medans den fortfarande är varm. Rör om och låt svalna.
4. Ställ in i kylen/annat svalt ställe i 3 dagar, rör om en gång om dagen.
5. Sila och häll upp på rena, kalla flaskor.

Jag skulle tro att den håller sig ett par veckor i kylen, men för den som vill spara längre än så går det ju alltid utmärkt att frysa saft för att njuta av sommarsmakerna lite senare. Bland mina planer finns bland annat att byta ut flädersaft mot syrénsaft i en god parfait och att göra sommarens godaste drinkar med smak av syrén.


Foto: Cecilia

/Körsbäret


söndag 11 maj 2014

Matbloggarvärme och mat från mellanöstern

Foto: Cecilia


I veckan samlades vi ett gäng hungriga och nyfikna matbloggare i Kortedala för en afton med temat "land" där vi skulle välja ett land och laga mat därifrån. Man kunde ju tro att menyn var planerad på förhand, för så bra fungerade våra rätter ihop. Det var kryddigt, jättestarkt, smakrikt och friskt. Mina bidrag var från det persiska köket, inspirationen hittade jag hos Maria MasoomiTill exempel denna aptitretare av aubergine, majonnäs och kryddor. Tar lite tid, men inte så mycket jobb och resultatet fungerar både som förrätt eller på en större buffé. Som ett spännande inslag på sommarens studentbuféer kanske?

Fyllda aubergineskivor
ca 12 st

* 2 auberginer
* salt

Fyllning:
* 1 finhackad röd chilli
* 5 finhackade vitlöksklyftor
* 1 dl hackad persilja
* 1 msk hackad dill
* 1 msk hackad oregano
*  lite hackad basilika
* 1 dl majonnäs

1. Skölj auberginerna och skär dem sedan i ca en centimeter tjocka skivor.
2. Lägg dem i ett durkslag och strö över salt, låt stå och dra i minst 30 minuter.
3. Skölj av aubergineskivorna och torka dem försiktigt.
4. Stek dem lite bruna på båda sidor och lägg dem sedan för att svalna.
5. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen, smaka av med salt och peppar.
6. När aubergineskivorna har svalnat lägger du en klick av fyllningen mellan två skivor, toppar med ytterligare en liten klick och garnerar med några skivor chili.
7. Nu är det färdigt, men den här rätten vinner verkligen på att få stå till sig i kylen till nästa dag, eller åtminstone ett par timmar.

Foto: Cecilia


/Körsbäret

måndag 28 april 2014

En kameraskygg avocadoröra



Sommaren och grillsäsongen har smugit sig på. Det händer lite plötsligt varje år och plötsligt minns man varför sommaren är så underbar. Dofterna och färgerna slåss om uppmärksamheten och vi tar varje chans till en grillmiddag! Men vad i hela friden ska man ha för tillbehör? Till exempel den här riktigt goda avocadoröran som jag hade med mig till en matbloggsträff tidigare i år, den är varken svår att göra eller att äta upp, men tydligen svår att fånga på bild.

Avocadoröra med granatäpplevinäger
2-4 portioner beroende på vem som äter

* 3 avocado
* 1-2 tsk granatäpplevinäger
* Rejält med svartpeppar
* Salt

1. Gröp ur avocado och lägg i en bunke, kör det sedan slätt med stavmixer.
2. Blanda i vinäger, salta och peppra.
3. Smaka.
4. Ha eventuellt i mer vinäger eller kryddor.

Supergott till grillat, på macka, som dipp eller bara att äta rakt ur skålen.

/Körsbäret

måndag 17 februari 2014

Typ jättegod köttfärslimpa

När jag var yngre älskade jag dagarna då vi fick köttfärslimpa i skolan, det var ju sååå gott! Detta gör det en aning märkligt att jag inte testat att göra egen, det skulle dröja ända till igår kväll innan jag gjorde slag i saken och gojsade ihop vad som kan ha varit den godaste köttfärslimpan jag ätit, hittills.
Hur enkelt som helst och tog inte ens särskilt lång tid!




Köttfärslimpa med soltorkade tomater
4 portioner

* 50 g riven ost, gärna vällagrad
* 500 g nötfärs
* 1 ägg
* En liten burk soltorkade tomater
* 2 dl crème fraiche
* 2 msk färskost
* 2 tsk kinesisk soja
* 1 tsk vitvinsvinäger

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa de soltorkade tomaterna till en kräm/röra.
3. Blanda nötfärs, ost, ägg och 4 msk av tomatröran i en bunke.
4. Forma färsen till en limpa och lägg i en ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
5. Ta ut limpan och häll av vätskan som runnit ur till en kastrull.
6. Blanda crème fraiche, färskost, soja och vinäger med den avhällda skyn och låt koka upp.
7. Servera köttfärslimpan med såsen och en fräsch sallad, jag gjorde en med sallad, tomat, svarta oliver, broccoli, färsk basilika och rödkål.


/Körsbäret

måndag 13 januari 2014

Värmande indisk kycklingsoppa


Det är äntligen nytt år, nya möjligheter och julen är nerplockad för den här gången till Tigris stora förtret, hon har nämligen upptäckt att granen går att klättra i... Det är märkligt hur det kan vara precis lika skönt att äntligen få ta bort allt pynt som det är att äntligen få sätta upp det när det kliar i glitterfingrarna i början av december! Det blir så luftigt igen, lämnar plats för förändring, ljus och snittblommor. Jag gillar januari.
Ja, och en av de bästa sakerna med januari är ju blodapelsinerna! Är det någon där ute som har knep för hur en kan se om de är blodiga? Jag har fått de som är röda i skalet och bara tråk-orangea inne i och en del har vanligt orange skal men gömmer ett mindre blodbad i fruktköttet.

När vi rensat ut julen, städat i skåpen och mumsat på de första blodapelsinerna så behövde vi lite mat som var långt ifrån jul och tomtar. Valet föll på en riktigt god indisk kycklinggryta/soppa med curry. Jag fick dock öka på currymängden rejält för att bli nöjd, en matsked till 4 pers är enligt min mening riktigt snålt.
Så med en ökad currymängd, någon extra vitlöksklyfta och med lite smakpiff av Santa Marias blandkrydda Natural Umami (den kan sätta den sista "umpfen" på rätter där det fattas det där lilla extra, en räddare i nöden vissa dagar) så blev det en riktigt god middag!




Indisk Kycklingsoppa med curry
4 portioner

* 4 kycklingfiléer
* 1 gul lök
* 2 vitlöksklyftor
* 1 litet blomkålshuvud
* 3 msk curry
* 3 tsk spiskummin
* 1 burk krossade tomater
* 8 dl kycklingbuljong
* 2 dl rostade solrosfrön
* Turkisk yoghurt

1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, hacka löken och finhacka vitlöken.
2. Bryn kycklingen och löken i en stor gryta.
3. Tillsätt vitlök, curry, spiskummin, krossade tomater och buljong.
4. Rör om ordentligt och låt puttra i ca 15-20 minuter.
5. Dela blomkålen i små buketter, lägg dem i soppan och låt koka ytterligare 3-4 minuter
    så att de mjuknar lite.
6. Servera med turkisk yoghurt och rostade solrosfrön.

Smaklig spis!
/Körsbäret

Mer läsning:

pinit