söndag 11 maj 2014

Matbloggarvärme och mat från mellanöstern

Foto: Cecilia


I veckan samlades vi ett gäng hungriga och nyfikna matbloggare i Kortedala för en afton med temat "land" där vi skulle välja ett land och laga mat därifrån. Man kunde ju tro att menyn var planerad på förhand, för så bra fungerade våra rätter ihop. Det var kryddigt, jättestarkt, smakrikt och friskt. Mina bidrag var från det persiska köket, inspirationen hittade jag hos Maria MasoomiTill exempel denna aptitretare av aubergine, majonnäs och kryddor. Tar lite tid, men inte så mycket jobb och resultatet fungerar både som förrätt eller på en större buffé. Som ett spännande inslag på sommarens studentbuféer kanske?

Fyllda aubergineskivor
ca 12 st

* 2 auberginer
* salt

Fyllning:
* 1 finhackad röd chilli
* 5 finhackade vitlöksklyftor
* 1 dl hackad persilja
* 1 msk hackad dill
* 1 msk hackad oregano
*  lite hackad basilika
* 1 dl majonnäs

1. Skölj auberginerna och skär dem sedan i ca en centimeter tjocka skivor.
2. Lägg dem i ett durkslag och strö över salt, låt stå och dra i minst 30 minuter.
3. Skölj av aubergineskivorna och torka dem försiktigt.
4. Stek dem lite bruna på båda sidor och lägg dem sedan för att svalna.
5. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen, smaka av med salt och peppar.
6. När aubergineskivorna har svalnat lägger du en klick av fyllningen mellan två skivor, toppar med ytterligare en liten klick och garnerar med några skivor chili.
7. Nu är det färdigt, men den här rätten vinner verkligen på att få stå till sig i kylen till nästa dag, eller åtminstone ett par timmar.

Foto: Cecilia


/Körsbäret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mer läsning:

pinit