När det regnar och höstdagarna smyger sig på med kyla och mörker blir jag oftast väldigt sugen på att ställa mig och fixa i köket. Det blir liksom lite extra mysigt att stå inne i värmen när vädret är riktigt ruggigt utanför. Idag var det helt klart en småkaksdag! Jag och min mamma bakade ganska mycket hallongrottor när jag var liten, numera tycker jag oftast att de är lite för söta, så jag har arbetat fram en egen variant. Med lite havregryn och mörk sirap så får kakan lite mer av en kola-/knäcksmak och jag slopar hallonsylten till förmån för min hemlagade lingonsylt. sött, syrligt och mumsigt till en kopp té när mörkret faller allt tidigare.
Ingredienser:
ca 24 kakor
Deg:
* 125 g smör
*1/2 dl strösocker
*2 dl vetemjöl
*1/4 dl potatismjöl
*1/2 dl fiberhavregryn
*2 msk mörk sirap
*2 tsk vaniljsocker
*1/2 tsk bakpulver
Fyllning
*Lingonsylt
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Släng ner alla ingredienserna för degen i en matberedare och kör tills det blir en deg
3. Rulla ut degen till en längd och skär den i 24 lika stora bitar
4. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
5. Tryck till en fördjupning i varje kaka och fyll den med sylt
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter
Busenkelt och supergott!
Jag läste lite matbloggar Medan kakorna var i ugnen och snubblade in på ännu en utmaning, den här gången hos
Tea på Söta Saker. Månadens tema var passande nog "Enkelt", så jag ställer upp med dessa höstiga småkakor, hoppas ni gillar dem lika mycket som Mr. och jag gör!
/Körsbäret
Nemen, sa du fika? ;D
SvaraRaderaSjälvklart! Vi ska bara lyckas synca våra kalendrar någon dag/kväll också, itne det lättaste i världen :P
Radera