torsdag 26 september 2013

Päron- och lingonmuffins med mascarponekräm



Det var längesedan jag bakade någonting i körsbärsköket så när jag hade lingon över att göra av med började jag finurla på något gott i muffinsformat. Eftersom jag nyligen har gjort Pickis lingonpäron (som för övrigt var himmelska när vi provsmakade dem till lite fin vaniljglass. Testa receptet!) så fanns kombinationen lingon och päron inte allt för långt bort i smakminnet, med finfina recensioner dessutom. Så det fick helt enkelt bli så, päronmuffins med lingon och en mascarponekräm att toppa med. Inspiration till själva muffinssmeten hittade jag hos Kryddburken, tack Linda!


Resultatet blev saftigt, mäktigt och en solklar vinnare! Därför skriver jag nu upp receptet för mig att komma ihåg och för er att provbaka. Vad väntar ni på?
Ja, just det receptet också, här kommer det:

Päron- och lingonmuffins med mascarponekräm 
ca 12 stycken

Smet:
* 3 dl vetemjöl
* 1 dl grahamsmjöl
* 2 dl strösocker
* 2 tsk bakpulver
* 125 g smält smör, avsvalnat
* 2 dl gräddfil
* 1 stort ägg

Fyllning:
* 2 halvstora päron av en fastare sort
* 3 dl lingon
* 1 msk smör
* kanel och socker


1. Hacka päronen till fyllningen i små bitar och fräs dem i stekpannan tillsammans med smör, kanel och socker. Snåla inte på kanelen! Ställ sedan blandningen åt sidan att svalna. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret till smeten och låt det svalna medans du blandar de torra ingredienserna i en bunke, rör även ner lingonen och de stekta päronen i mjölblandningen, så sjunker inte all frukt till botten i muffinsen sedan.
3. Rör ihop gräddfilen med det smälta smöret och blanda sedan i ägget.
4. Blanda de blöta och de torra ingredienserna, de ska bara röras ihop, inte mixas!
5. klicka ut smeten i muffinsformar och grädda sedan ca 30 minuter i ugnen, de ska börja få lite färg.


Mascarponekräm:
* 250 g mascarpone
* 1 tsk vaniljpulver
* ½-1 dl maskrossirap
* Rivet skal från en halv citron

1. Mjuka upp mascarponen genom att vispa upp den med en gaffel.
2. Blanda i alla ingredienserna.
3. Ställ i kylen tills muffinsen svalnat, bred sedan ut krämen över muffinsen och strö på några lingon som pynt.

Sådär ja! Gör sedan en kopp av din favorit bland varma drycker, tänd lite ljus och låt en av dessa godbitar förgylla höstmörkret medan ni läser om annat gott att göra av lingon i månadens upplaga av Säsongens Bästa!


/Körsbäret

tisdag 17 september 2013

Värmande nypon på två vis


Ni vet när man lagar en rätt på riktigt  för första gången, från grunden med fina råvaror, smakar och sedan undrar varför det har tagit så lång tid att testa detta? Ja, så kändes det när jag för första gången gjorde egen nyponsoppa på riktigt. Ett äkta halleluja-moment helt enkelt! Så här kommer ett recept på en riktigt god nyponsoppa med antingen torkade nyponskal eller färska nypon, det är bara de två första stegen som skiljer sig lite beroende på vad som används

Nyponsoppa på riktigt
2-3 port

*100 g torkade nyponskal eller knappt en liter färska nypon
* 1,2 l vatten
* 1,5 msk potatismjöl
* 6 msk socker, jag tog hälften muscovado för en lite djupare smak.
* Salta mandlar, hackade
* Lättvispad grädde

1. Om du använder torkade skal så ska de blötläggas i 6 dl vatten ca 2 timmar innan tillagning. Färska nypon behöver du bara kärna ur och dela innan de ska kokas.
2. Koka nyponskalen i vattnet de mjuknade i och låt småkoka i ca 15-20 minuter. Färska nypon kokar du i ca 6 dl vatten tills de är ordentligt mjuka.
3. Mixa soppan. En del väljer att sila den också, men jag tycker om när den är lite tjockare, så jag hoppar över det.
4. Koka upp 5 dl vatten, blanda under tiden potatismjölet i 1 dl kallt vatten. När det kokar i kastrullen häller du i redningen och låt det koka någon minut.
5. Blanda i nyponsoppa och socker och låt det sjuda ytterligare några minuter så att sockret löser sig innan den är färdig att avnjutas.

Servera med en klick grädde och hackade mandlar, kryp upp i soffan och njut av att hösten kanske inte är så tokig ändå.

/Körsbäret


torsdag 12 september 2013

Grönkålssallad med valnötter och poppade senapsfrön

Ja, ni läste rätt, poppade senapsfrön.
I det lilla recepthäftet som kom med delikatessboxen fanns nämligen ett litet tips om att det var gott med poppade senapsfrön i sallader och det lät helt enkelt för spännande för att låta bli!

Du behöver:
* 1-2 msk senapsfrön
* En kastrull med lock
* Tilltäckligt med olja för att täcka botten på kastrullen
* Hushållspapper av lite finare kvalitet (så att fröna inte blir alldeles luddiga)

1. Värm oljan ordentligt i kastrullen.
2. häll i senapsfröna och lägg på locket.
3. När det slutat poppa tar du kastrullen från plattan och lägger de poppade fröna på hushållspappret för att rinna av medan resten av salladen fixas.


Det syns knappt att de är poppade, men de poppar helt klart i kastrullen och smaken blir prima! Det ger lite extra textur till salladen och en mjuk, mild senapssmak som inte tar över. Testa vettja, i en sån här sallad till exempel:

Grönkålssallad med valnötter och poppade senapsfrön
2-4 portioner beroende på om det är huvudtillbehör eller sidosallad

* Ett litet knippe mangold
* 5 rejäla blad grönkål
* Några körsbärstomater
* En näve sockerärtor
* Poppade senapsfrön
* 2 dl valnötter
* Olivolja
* Balsamicovinäger
* Flingsalt
* Svartpeppar

1. Skär alla grönsakerna utom grönkålen i salladsstora bitar och lägg i en skål.
2. Skär/riv grönkålen i mindre bitar och lägg i en 2-3 liters plastpåse.
3. Häll olivolja, vinäger, salt och peppar i påsen och massera runt alltihop ett par minuter tills grönkålen mjuknat en aning.
4. Blanda ner grönkålen och senapsfröna med resten av grönsakerna och smula över valnötterna.
5. Ät den till vad du känner för, den passar till det mesta och ypperligt till stekt fläskkarré!


/Körsbäret



tisdag 10 september 2013

Delikatesser på bredden och tvären!



Ja, just det, en liten update om det där andra roliga som förgyllde kvällen förra tisdagen! Jag gick nämligen och vann en tävling på Karins Trattoria vilket innebar att det hem till mig (eller i alla fall till närmaste hemköp) levererades en låda från Delikatessboxen. Jag som typ aldrig vinner något, eller det är i alla fall så det känns!

Åh, jag var i himmelriket, liksom studsade iväg för att hämta paketet och studsade, lite försiktigare hemåt igen (så inget skulle gå sönder). Sen blev det finsmakarafton utan dess like för att komplettera den redan avklarade skaldjursmiddagen. Vi smakade på italiensk chorizo, saltade marconamandlar, Lademark fårost, kastanjehonung, lufttorkat vildgåsbröst, bergsparmesan och en mycket intressant ansjovispasta som jag fortfarande klurar på hur den ska användas.

Sen fanns där även pasta, ragu med pancetta, rosmarinkex, nyponskal och senapsfrön. My, oh my... happiness! Till och med katterna var lyriska, det nosades frenetiskt och kikades i lådorna, till och med en liten smakbit fick de.






Det är inte så mycket recept att bjuda på riktigt ännu från lådan, men ni som följer mig på instagram vet redan att gåsbröstet och fårosten gjorde sig utmärkt på pizza, det kan vi intyga här hemma! Någon dag ska vi prova något ur det fina recepthäftet som kom med lådan, med vintips och lite övriga småtips, verkligen genomtänkt. Med följde även information om alla råvarorna, toppen för en nyfiken foodie som jag som gärna vill veta vart det hon äter kommer ifrån och vad det är, inte bara vad det heter. Hade pengarna funnits så hade jag signat upp för nästa låda på direkten, men den karamellen får vänta lite helt enkelt.
Solklart tips till er som har råd dock!

Imorgon kommer det riktigt recept, jag lovar! Men nu får det räcka för idag.



Körsbäret, signing out.



onsdag 4 september 2013

Krångla inte till det


Ibland behövs det inget mer avancerat än krabba, räkor, vitt vin och vitlöksbaguette för att förgylla en tisdagskväll. Igår var en sådan tisdagskväll! (även om den förgylldes ytterligare efter middagen, men mer om det i ett annat inlägg.) Vitlöksbaguette, så enkelt att fixa själv och så mycket godare än de halvfärdiga som går att hitta i frysdisken i mataffären.


Vitlöksbaguette hemma:

* 1 stor baguette, köpt eller hembakad
* Några klyftor vitlök
* 75 g rumstempererat smör
* Flingsalt

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär en skåra i baguetten, nästan hela vägen igenom.
3. Blanda smör, vitlök och salt .
4. Bred vitlökssmöret i baguetten och låt den sedan mysa i ugnen 15-20 minuter.

Skulle det bli något vitlökssmör över så går det fint att blanda med majonnäs för att få sig en snabbaioli!



/Körsbäret




Mer läsning:

pinit