torsdag 8 augusti 2013

En gårdsbutik att längta till

I fredags packade jag in mig i en lånad bil (Tack mamma och pappa!) för att köra till svärföräldrarna i Västerås. Tommy körde upp motorcykeln, så jag hade bara mig själv att roa på vägen, även om vi ringdes vid några gånger. Men för att det inte skulle kännas så enormt långt hade jag planerat in lite stopp på vägen. Bland annat en fin gammal kvarn som jag tyvärr missade avfarten till och hamnade på en badplats vid ån Lidan istället. Inte enligt planen, men inte så tokigt ändå med en kopp medhavt kaffe i gräset.


Andra stoppet var jag mer bestämd över att jag skulle hitta till. Hos Gårdsnära.se hade jag nämligen hittat en liten gårdsbutik med café som låg inte alls långt ifrån vägen och verkade riktigt mysig. Där skulle lunchen intas! Efter lite vilsekörning och missad avfart lyckades jag till slut komma in i den söta byn Karleby där en liten slingrig väg mellan ladugårdar och gamla torp tar dig till Lassegårdens Trädgårdar.Jag beställde en grillad macka med basilikapesto och gårdens grönsaker, bland annat en tomat som heter Brandywine, det var den saftigaste jag ätit på länge! Sittplatserna på caféet är fördelade ute i trädgården och inne i växthuset, jag slog mig ner i växthuset bland tomaterna och ruccola och bara myste, mer närodlat än såhär kan man nog inte äta! Det var så värt en liten omväg att upptäcka detta lilla paradis.
Butiken hade massa närproducerade och egenodlade godsaker som jag inte köpte, det tänkte jag ta på hemvägen tillsammans med Tommy, men den planen sprack när bilen gick sönder i Eskilstuna och vi fick akutbesöka en bilverkstad, vänta, dricka automatkaffe, vänta, provsitta bilar, vänta, läsa bilreklam och sedan vänta lite till innan vi kunde åka iväg mot västkusten igen. När vi väl närmade oss avfarten till Karleby hade Lassegården redan stängt för dagen.

Men det kommer nog fler resor på den sträckan och fler chanser att visa Tommy min nyfunna lilla oas längs E20.


/Körsbäret

3 kommentarer:

 1. Då ska ni försöka ta er dit tredje helgen i maj, när det är smidets dag i Karleby! Inte bara Lassagården som är öppet, utan hela byn är i gång. Ett gäng smeder som smider, det kokas linolja, byggs gärdsgård, gräddas våfflor och är allmänt underbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, det ska jag skriva upp! Finns det tid nästa år så lånar jag en bil och kikar in! :)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Mer läsning:

pinit