So here we go:
Lakritskaka med kaffeglasyr
Kakan:
* 100 g smör
* 200 g hackad mörk choklad
* 4 ägg
* 2 äggulor
* 200 g strösocker
* 75 g vetemjöl
* 15 g lakritspulver (jag hade i närmare 25 g, det smakar ganska lagom med lakrits, rekommenderas)
* 50 g ströbröd
Kaffeglasyren:
* 100 g starkt kaffe
* 25 g vispgrädde
* 100 g muscavado- eller strösocker
* 50 g rumstempererat smör
* 25 g kaffelikör
* 50 g hackad mörk choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda i chokladen till en jämn smet.
2. Vispa äggen, äggulorna och sockret vitt och pösigt. Blanda mjöl och lakritspulver och vänd ner i äggsmeten.
3. Häll i chokladsmeten under omrörning och vänd sedan ner ströbrödet.
4. Häll smeten i en smörad och mjölad form med löstagbara kanter, grädda i ca 30 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten fortfarande,, så känn efter med sticka. Låt svalna i formen.
5. Sjud kaffe, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull tills det tjocknar (vilket jag misslyckades totalt med, den tjocknade aldrig, berätta gärna hur man gör för att det ska fungera!)
6. Rör ner smöret, likören och den hackade chokladen, ställ av kastrullen från plattan från plattan.
7. När kakan är sval, bred över glasyren och ställ sedan kakan i kylen så att glasyren stelnar ytterligare.
Nåväl, en riktigt god kaka att bjuda på när man vill ha något lite annorlunda. Lycka till!
/Körsbäret
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar