torsdag 7 mars 2013

Lakrits och choklad, en heldag i köket

Igår var det full fart i köket hela dagen. 
Det skulle göras croissanter, pains au chocolat och lakritskaka med kaffeglasyr. Nog för att jag visste att det skulle ta tid att göra croissant-deg, men jag hade kanske romantiserat det hela en aning. Att banka ut smöret som skulle kavlas in i degen var i och för sig ett rent nöje och att baka med måttstocken i högsta hugg var en helt ny upplevelse. Vad jag hade klarat mig fint utan var smör som försökte rymma ut ur degen när jag kavlade, väntandet mellan kavlingarna och reporna i borde efter att jag försökte få loss den smörkladdiga degen vid utbakningen.
Nåja, det var ju första gången, bättre lycka nästa gång!

Bankar smör, en märklig sysselsättning!

Mätverktyg, behöver kanske diskas den med, blev lite kladdig.
På handleden kan man skymta brännmärket från citronpajäventyret.

För att fördriva tid mellan vikandet och kavlandet så gjorde jag lakritskakan samtidigt, så inte en lugn stund blev det och blev det någon tid över så fanns det maaaassor av disk att ta hand om.

Men vi tar en sak i taget.
Croissanter: 


Jag blev riktigt nöjd med dem, de blev kanske en aning avlånga, men flagiga och knastriga och riktigt goda, särskilt med lite vinbärsmarmelad på. Inte särskilt svåra egentligen, mer än att de tar tid och att smöret ville ut ur degen hela tiden.

Pain au Chocolat:

Halva degen sparade jag för att göra pain au chocolat, ett bakverk som jag är löjligt förtjust i och såhär i efterhand ångrar lite att jag inte gjorde såna av hela degen. Men oj vad de inte blev som jag hade tänkt mig!
Framför mig såg jag lite upphöjda, frasiga godsaker med bitar av choklad skymtande mellan lagren, men när mina hade stått i ugnen en stund fick jag syn på dem och brast ut i gapskratt. Det såg ut som ett bubblande träsk där inne och plåten som kom ut såg ut såhär:


Fyllningen ville inte alls stanna kvar och rymde därför helt enkelt ut över plåten och bildade ett mandelmassechokladnät mellan alla bullarna. "jaja, jag får väl skära loss dem då!" tänkte jag och efter lite hyfsande såg de ändå helt okej ut. och smakade liksom... franskt! :)


Lakritskakan:

Ojojoj, vilken godsak! Jag misslyckades dock helt med att få glasyren att tjockna i kastrullen, kanske var jag för otålig, men den gick så inte att "breda ut över kakan" som där stod i receptet! Rinnande som rent vatten! Efter lite nedkylning var dock det problemet löst och jag kunde pynta kakan.


Den är fantastiskt god, saftig, ser ut som choklad men smakar, trots totalt 250 g mörk choklad, mest lakrits och kaffe. Den här kommer jag göra fler gånger!


Tack till Johan för ett fantastiskt äventyr! Idag lägger jag boken på lådan och skickar den vidare ut i landet, lycka till alla ni som har det stora nöjet kvar, ser fram emot att läsa om era äventyr och bravader i köket!

/Körsbäret

2 kommentarer:

 1. Men lägg av så gott! Kan lätt tänka mig att börja med en croissaint och avsluta med en bit kaka.

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det var ett bar dagar i sötsakshimlen när vi skulle försöka äta upp allt gott som lagades! Lakritskakan rekommenderar jag verkligen, sjukt god! :)

   Kram

   Radera

Mer läsning:

pinit