lördag 17 november 2012

Himmelslen Hallonmoussetårta från Växjö

Vi är i Växjö och besöker Tommys syster och hennes fästman, jag har gjort många förstagångengrejer sen vi kom hit! Jag har kört den längsta sträckan någonsin i mörker (typ mörkt hela vägen hit), jag har sprungit 5 km för första gången sen jag skadade knäet för ett år sedan och jag har gjort mousse med gelatin för första gången ever.

Mousset ja, det var övre lagret av en underbar tårta vi gjorde för att fira svärmors födelsedag. Receptet hittades i Allt om mats bok "sommarfester". Lite fel årstid kan tyckas, men den här tårtan fungerar fantastiskt året om!



Hallonmoussetårta på chokladkokosbotten
(tar tid att göra!)

Botten:
* 75 g smör
* 2 ägg
* 1 dl strösocker
* 100 g riven kokos
* 1/4 dl kakao
* 1/2 msk maizena majsstärkelse
* 1/2 tsk bakpulver

Hallonmousse:
* 500 g frysta hallon
* 5 gelatinblad
* 1 äggvita
* 1 dl + 1/2 dl strösocker
* 2 dl vispgrädde
* 1 lime, zest och saft

Garnering:
* 50 g mörk choklad (originalreceptet säger 100 g, men vi fick ungefär hälften över när tårtan var dekorerad, så 50 g borde räcka)

1. Botten:  Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper på botten i en form med löstagbara kanter.

2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner det smälta smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Låt sedan botten kallna.



3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa sedan äggvitan med 1 dl socker. Vispa grädden fast i en separat skål. Blanda limezest, limesaft, och 1/2 dl socker med hallonpurén och blanda sedan i äggvitan.



4. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ur gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten av hallonen. Rör hela tiden. Vänd sist ner grädden med luftiga rörelser.

5. Lossa bottnarna från formarnas kanter. Diska och torka kanterna och fäst sedan tillbaka botten med papper och kaka igen. Häll över moussen och skaka om formen lite så att moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt tills det är dags för servering.


6. Servering: Skär med en mjuk, tunn varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Lyft tårtan från botten och pappret till ett tårtfat. Smält chokladen och ringla/spritsa den i fint mönster över tårtan.

Den smakar syrligt och känns inte alls tung. Byt ut grädden och smöret mot laktosfria varianter så kan både gluten- och laktosintoleranta njuta av din fantastiska skapelse!



/Körsbäret


2 kommentarer:

  1. Wow. W-O-W! Varför bor inte jag i Växsjö?!

    SvaraRadera
  2. Oj, nu börjar jag nog pysa lite av stolthet snart!
    Jaadu, det kan man undra. Som tur är så är tårtan inte tvungen att göras i Växjö, är övertygad om att den fungerar finfint även i Mölndal ;)

    SvaraRadera

Mer läsning:

pinit