lördag 17 november 2012

Himmelslen Hallonmoussetårta från Växjö

Vi är i Växjö och besöker Tommys syster och hennes fästman, jag har gjort många förstagångengrejer sen vi kom hit! Jag har kört den längsta sträckan någonsin i mörker (typ mörkt hela vägen hit), jag har sprungit 5 km för första gången sen jag skadade knäet för ett år sedan och jag har gjort mousse med gelatin för första gången ever.

Mousset ja, det var övre lagret av en underbar tårta vi gjorde för att fira svärmors födelsedag. Receptet hittades i Allt om mats bok "sommarfester". Lite fel årstid kan tyckas, men den här tårtan fungerar fantastiskt året om!



Hallonmoussetårta på chokladkokosbotten
(tar tid att göra!)

Botten:
* 75 g smör
* 2 ägg
* 1 dl strösocker
* 100 g riven kokos
* 1/4 dl kakao
* 1/2 msk maizena majsstärkelse
* 1/2 tsk bakpulver

Hallonmousse:
* 500 g frysta hallon
* 5 gelatinblad
* 1 äggvita
* 1 dl + 1/2 dl strösocker
* 2 dl vispgrädde
* 1 lime, zest och saft

Garnering:
* 50 g mörk choklad (originalreceptet säger 100 g, men vi fick ungefär hälften över när tårtan var dekorerad, så 50 g borde räcka)

1. Botten:  Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper på botten i en form med löstagbara kanter.

2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner det smälta smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Låt sedan botten kallna.



3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa sedan äggvitan med 1 dl socker. Vispa grädden fast i en separat skål. Blanda limezest, limesaft, och 1/2 dl socker med hallonpurén och blanda sedan i äggvitan.



4. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ur gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten av hallonen. Rör hela tiden. Vänd sist ner grädden med luftiga rörelser.

5. Lossa bottnarna från formarnas kanter. Diska och torka kanterna och fäst sedan tillbaka botten med papper och kaka igen. Häll över moussen och skaka om formen lite så att moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt tills det är dags för servering.


6. Servering: Skär med en mjuk, tunn varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Lyft tårtan från botten och pappret till ett tårtfat. Smält chokladen och ringla/spritsa den i fint mönster över tårtan.

Den smakar syrligt och känns inte alls tung. Byt ut grädden och smöret mot laktosfria varianter så kan både gluten- och laktosintoleranta njuta av din fantastiska skapelse!



/Körsbäret


onsdag 14 november 2012

Smakprov på julen 2012

Idag tappade vi upp våran glögg eftersom den ska ges bort i presenter till helgen. För ändamålet köptes en hävertpump på Clas Ohlson och det kan ha varit årets mest väl spenderade 19 kr! Det underlättade enormt och minskade på slabbet som jag har härt kan bli av att försöka tappa över glögg i flaskor från en 10-litershink. Nackdelen var väl att russinen emellanåt satte igen pumpen, men då var det bara att rensa och köra igen, inte så jobbigt egeeentligen. Det blev mer glögg än vi trodde, men trots det så sätter vi nog en ny sats redan nästa vecka, hälften försvinner ju som presenter.

Ska det ges som presenter så får man ju pynta flaskorna därefter!



och för att kvatitetssäkta så vart vi ju tvungna att provsmaka också. OH. MY. GOD. Den var fantastisk! Så nu jag har äntligen fått mig en liten försmak av julen, trots att det kliar i fingrarna så har jag lovat att inte pynta här hemma förrän till första december, men glöggen, den har jag i alla fall fått smaka på! :)





/Körsbäret

måndag 12 november 2012

Happy Monday!

Vaknade tidigt, var rastlös, bestämde mig för att överraska Tommy med en "Happy Monday Breakfast". Få saker känns så lyxigt och är så enkelt som scones, kombinera det med goda pålägg, en liten skål yoghurt och massa vackra granatäpplekärnor som blev över från gårdagens middag (mer om den i ett senare inlägg) så får du en ofelbar succé!


Scones för två

* 4 dl rågsikt
* ½ tsk salt
* 2 tsk bakpulver
* 50 g smör
* 1,5 dl mjölk 

1. Sätt ugnen på 250 grader. Häll mjöl, salt och bakpulver i en stor bunke.
2. Fördela smöret i mjölblandningen med hjälp av händerna.
3. Ta fram en rejäl träslev, häll i mjölken i bunken och blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
4. Dela degen i två lika stora delar, platta ut dem på bakplåtspapper till ca 15 cm stora kakor.
5. Skär ett kryss över kakorna, nästan helt igenom och grädda sedan mitt i ugnen i ca 10 minuter.
As simple as that!





Rekommenderar att avnjuta dessa scones med ett ordentligt lager smör och strössla över granatäpplekärnor. Delisiöst! Nu är det hög tid att ta tag i dagen, på återskrivande.

/Körsbäret

söndag 11 november 2012

Material Girl

Okej, matblogg jag vet, men det är typ relaterat och jag är galet glad. I januari fyllde jag år och fick i present ett papper med orden "fina vinglas" på. Det har blivit en aaning försenat, men igår fick jag äntligen glasen!
Vita intermezzo vinglas.
12 st skönheter som plingar harmoniskt när man skålar, till skillnad från våra ikea-glas som snarare säger "klonk!". Nu ska här vinas med stil och finess!





I. Love. Them.

/Körsbäret

onsdag 7 november 2012

skönheten som blev ett odjur

Jaa hörrni, det är inte alla gånger det blir riktigt som jag vill i köket. Vissa gånger är lite värre än andra, som när jag har en bild av ett underverk i huvudet och ut ur formen dimper ett... smärre missfoster.

Jag hade lite päron som var på väg att bli gamla och rymma sin väg, vad gör man då? Jo, tar fram den sista skvätten flädersaft och ger sig på den ljuvliga päron- och fläderkakan som Rebecka bakade till min första matbloggsträff! Jag hittade min finaste form, följde snällt receptet och woosh in i ugnen. Det doftade sommar av flädern och kakan var alldeles gyllene när jag tog ut den, men när jag skulle vända den ur formen gick allt åt pipsvängen. Ut damp det en söndertrasad kaka, några klumpar och smulor från kakan och resten satt kvar i formen (ja, jag bröade ordentligt!)


Jag visste inte riktigt om jag skulle skratta eller gråta, men bestämde mig för det förstnämda och fick sedan tröstande sympatikramar från Tommy. Men skam den som ger sig! Med lite glasyr på så måste det väl ändå gå att kamouflera de värsta skönhetsfelen? Jo, om jag hade lyckats med glasyren kanske...


 Låt mig illustrera:


Så, till vänster ser ni Rebeckas fina originalkaka, en fröjd för ögat! Till höger är mitt tappra försök, när jag vände den snygga sidan mot kameran. Alltså, glasyren blev liksom genomskinlig och fick kakan att se ännu mer demolerad ut!
Nåväl, den smakade himmelskt, så det var inte totalt bortkastat trots allt.


Den lite mindre smickrande vinkeln

/Körsbäret


Enkelhetens lov

Mat är som allra bäst när man med minimal arbetsinsats ändå får ett slutresultat som smakar himmelskt. Får man in lite fisk i den kombinationen blir det ju knappast sämre. Originalrätten bjöds jag på hemma i Plommonets föräldrahem och sedan dess har den blivit lite modifierad och en återkommande favorit på matsedeln.

För gott och för enkelt att inte dela med sig av helt enkelt!

Ugnsbakad lax på spenatbädd
4 port

* ca 800 g laxsida
* En påse babyspenat
* En bit chèvre
* 3 dl vispgrädde
* Salt & peppar

* 10-12 potatisar av mjölig sort

1. sätt ugnen på 200 grader
2. skala och koka potatisen
3. medans potatisen kokar, lägg ut spenaten i en ugnsform (ja, det ser jättemycket ut, men den krymper!), häll över grädden, salta och peppra
4. lägg på laxbiten och smula över osten, ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.
5. När potatisen är färdigkokt, pressa den och lägg i serveringsskål eller direkt på tallriken, ställ fram flingsaltet, korka upp vinet och servera laxen. Inte svårare än så!



/Körsbäret


Mer läsning:

pinit