lördag 17 maj 2014

Säsongens vackraste saft

Saft av syrénblommor måste ju bli en riktigt parfymig historia?
Åh nej, absolut inte!

Jag har länge varit skeptisk till denna hyllade saft. Förra året plockade jag i alla fall blommor med intentioner att göra saft av dem. Men att lägga dem i en plastpåse på balkongen och sedan glömma av dem var kanske inte det bästa för att faktiskt få någon saft. Så i onsdags trotsade jag hagelgudarna och plockade mig en påse syrenblommor. (och insåg att min 7 år gamla, ganska billiga regnjacka nog bör bytas ut om jag vill hålla mig torr i sommar) Saften är inte svår att göra, men den ska, precis som flädersaft, stå och dra ett par dagar. Sedan har du den vackraste saften du kan tänka dig och smaken, den är sommar på flaska och inte alls parfymig. Detta recept blir lite drygt 1,5 liter koncentrerad saft, jag började småskaligt för att se om det var något att ha, men kan med säkerhet säga att det blir en sats till inom en snar framtid!
Syrénsaft
ca 1,5 liter

* 20 klasar syrénblommor
* 1 liter vatten
* 1 kg socker
* Saft och rivet skal från en citron
* Rivet skal från en lime
* 30 g citronsyra

1. Skölj och rensa blomklasarna så att du bara har blommor kvar, i alla fall mestadels. Lägg i en stor kastrull.
2. Riv och pressa cytrusfrukterna och lägg tillsammans med blommorna.
3. Koka upp socker och vatten, blanda i citronsyra och häll blandningen över blommorna medans den fortfarande är varm. Rör om och låt svalna.
4. Ställ in i kylen/annat svalt ställe i 3 dagar, rör om en gång om dagen.
5. Sila och häll upp på rena, kalla flaskor.

Jag skulle tro att den håller sig ett par veckor i kylen, men för den som vill spara längre än så går det ju alltid utmärkt att frysa saft för att njuta av sommarsmakerna lite senare. Bland mina planer finns bland annat att byta ut flädersaft mot syrénsaft i en god parfait och att göra sommarens godaste drinkar med smak av syrén.


Foto: Cecilia

/Körsbäret


4 kommentarer:

 1. Har aldrig smakat eller gjort syrensaft men är otroligt sugen på att testa. Har ett väldigt litet kylskåp och svårt att förvara några dagar. Någon gång SKA jag göra syrensaft!

  SvaraRadera
 2. Jag hade inte plats nu för andra omgången saft, men så länge den inte står i solen eller typ på spisen så hoppas jag att det är lugnt. Flädersaft behöver ju inte stå i kylen, sen tänkte jag ändå frysa in den sedan liksom :)
  Så kör på bara, det blir mums att blanda med Loka citron! :)

  SvaraRadera
 3. Men du, vilken vacker saft! Jag har bara hört talas om syrensaft, men inte smakat själv, instämmer med Sofie, någon gång SKA jag göra det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i Götet är den så gott som utblommad för i år, kanske du har mer blommande hos dig?
   (sjukt, knappt hunnit bli juni och syrénen är utblommad...)

   Radera

Mer läsning:

pinit