söndag 17 februari 2013

Mättande fisksoppa på en höft

Söndag, klockan började närma sig middagstid och fantasin var helt åt pipsvängen bortblåst när Tommy undrade om vi inte hade kvar den där torsken i frysen? Jo, det hade vi ju. Ungefär då kände jag ett sug efter soppa komma smygandes, så veckans söndagsmiddag blev en något improviserad fisksoppa med tomat (eller tomatsoppa med fisk om man så vill, det kanske är mer korrekt). Med yrande snö utanför huset var ingen av oss sugen på att handla och tog det som fanns, absolut inget fel med det, men hummerfond hade varit gott...och några musslor.
Nästa gång kanske.

Åh, vad jag längtar efter ljusa kvällar och middagsbilder som gör maten rättvisa!


Mättande fisksoppa för ungefär två

* 1 hackad lök (eller en halv gul och en halv röd, om det är vad som finns i kylen)
* 1 röd chilli
* 1-2 vitlöksklyftor
* 2 msk tomatpuré
* 1½ dl stark fiskbuljong (1½ dl vatten + 1 buljongtärning)
* Timjan
* Paprikapulver
* Lite dill
* 2 tsk sambal oelek
* 1 pkt krossade tomater
* Ca 2 dl grädde
* 1 dl vitt vin
* 400 g torsk
* 2 skivor rökt lax (gav en god brytning till de syrliga tomaterna)

1. Hacka löken och chillin, fräs i smör tillsammans med pressad vitlök.
2. Rör ner tomatpurén i lökblandningen.
3. Häll i en kastrull tillsammans med buljongen och de krossade tomaterna, blanda i kryddorna och sambal oelek och låt koka ca 10 minuter.
4. Rör ner vin och grädde och låt koka ytterligare 10 minuter.
5. Skär fisken i tärningar och häll i, duka bordet och sedan är fisken färdig, smaka av med lite salt och peppar om det behövs.
6. Avnjut med lite crème fraiche och ev. ett glas gott vin.

/Körsbäret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mer läsning:

pinit