fredag 2 oktober 2015

Grekland, Fikon (igen!) och Vin

(Långt inlägg, mycket bilder, recept i slutet)

I början på September så packade Tommy och jag våra väskor för en vecka i sol och värme på den grekiska ön Zakynthos. Vi bodde på ett lägenhetshotell i utkanten av orten Laganas, ett väldigt turistigt och något partyfokuserat ställe, men mysigt och vid en 9 km (!) lång sandstrand som bjöd in till långpromenad. Själva ön är väldigt vacker med bergig terräng, olivträd överallt och kristallklart, turkosblått vatten. 

Fikon fanns där också gott om, och billiga var de, så det blev standard med färska fikon i frukostyoghurten. Och lyckan var total när jag hittade mogna fikon på ett träd, pallade några och åt dem solvarma och kladdiga. Alltså...wow!

De första två dagarna hyrde vi cyklar och trotsade värmen, att ge sig ut på upptäcktsfärd på grekiska landsbygden i drygt 30 grader var en svettig, men väldigt härlig upplevelse. Vi hittade till våran första vingård och blev inte direkt jätteimponerade av det lokala vinet. Lite väl syrligt och lätt smak av sprit. Men när vi några dagar senare hade fått tag på våran hyrbil och rattade runt på de smala serpentinvägarna hamnade vi hos Despina och Ioannis Giatras, Ett par som drev en egen vingård samtidigt som han målade gigantiska ikonbilder för en kyrka i närheten.På terassen utanför första vingården svalnade vi lite i sällskap av en översocial valp
Det gick åt en hel del vatten kan jag lova, men vackert var det att cykla genom de små byarna!


Despina välkomnade oss och visade oss runt på gården, introducerade oss för den kelsjuka katten, berättade om  vingårdens historia och lät oss smaka på vindruvor som smakade som jordgubbar. Sedan gick vi in i det gamla stallet som inretts till provningsbar, där bjöd hon på smakprover av vin, olivolja och som tillbehör serverades Despinas hemlagade vinkokta fikon med lokal getost. My oh my vad gott, både vin och tillbehör! Då kände vi oss rätt nöjda med att vi inte gett upp helt i jakten på gott, lokalproducerat vin vill jag lova. Flaskor följde med hem och ligger nu i källaren och väntar på rätt tillfälle, när vi längtar tillbaka sådär lite extra.Vingården från framsidan


Trappan ner mot gamla stallet, olivträdet längst ner är ca 400 år gammalt!


I takspaljén hängde det jordgubbssmakande vindruvorDespina visar vägen in och jag gosar såklart lite med huskatten
Inne i vinprovningsbaren


Baksidan av gården med vin- och olivodlingar

Väl hemkomna så kunde jag inte riktigt släppa tanken på de där vinkokta fikonen, så jag mailade och undrade om jag möjligtvis kunde få receptet. Skuttade lite av glädje när ett svar plingade till i inkorgen och receptet var mitt! 

Fikonen kokas i vin, socker och kryddor, får en lite kanelig smak (Despina berättade att hon oftast gör en stor sats till jul) och är helt fantastiska till lite god ost! Själva kokvätskan får sedan koka ner till en sirap som går att ha till både glass, ost, fruktsallad, yoghurt, ja det mesta faktiskt.
Despinas vinkokta fikon
Och fikonsirap med vin

* 250 g strösocker

* 200 g rött vin, inte allt för strävt
* 1 vaniljstång
* 1 kanelstång
* 5 kryddnejlikor
* 8-10 färska fikon i halvor

1. Koka upp vin, socker och kryddor och låt småputtra i ca 10 minuter
2. Lägg i fikonen och koka dem tills det ljusa innanför skalet börjar skifta från grönt till mörkt brunt. 
3. Ta ur fikonen, lägg dem på ett fat för att rinna av. Sätt ugnen på 100 grader.
4. låt vinet koka några minuter till tills det precis börjar tjockna, häll upp på burkar och låt svalna innan den ställs lite svalt (inte för kallt, den blir väldigt trög då)
5. Lägg in fikonhalvorna på ett bakplåtspapper och släng in dem i ugnen i ca 1,5 timme.
6. Låt fikonen svalna innan du lägger dem i en burk, förvaras i kylen


Jag kommer helt klart se till att dessa godbitar finns på gottebordet till jul, och till ostbrickorna i höstrusket. Det borde ni också göra!

/Körsbäret


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mer läsning:

pinit